Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

8 Μάρτη 2017 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγώνας για ζωή με δικαιώματα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
TRADE UNIONOF  MEDICINE , COSMETICS &RELATED PROFESSIONS OF ATTICA ,PIRAEUS&ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1οςόρ , γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 210 52.32.760 , φαξ 210 52.47.494
e-mail:syndfarm@yahoo.gr – syndikatofarmakou.blogspot.com 


8 Μάρτη 2017 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Αγώνας για ζωή με δικαιώματα
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Η 8η Μάρτη αποτελεί  ημέρα – σύμβολο για τον αγώνα της εργαζόμενης, της άνεργης, της συνταξιούχου, στην πόλη  και την ύπαιθρο. Είναι μέρα που όλες οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου στρέφουμε την σκέψη και τον σεβασμό μας  στις γυναίκες υφάντριες και ράφτρες της Νέας Υόρκης οι οποίες το 1857 σήκωσαν το ανάστημά τους. Στις εργάτριες που διεκδίκησαν δεκάωρη εργασία, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, ίση αμοιβή με τους κλωστοϋφαντουργούς συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε με αίμα αλλά δεν πήγε χαμένος,  όπως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Έγραψε λαμπρή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού –γυναικείου κινήματος, αφήνοντας πείρα, παρακαταθήκη για τις κατακτήσεις που ήρθαν αργότερα.
Η 8η Μάρτη είναι η μέρα που με πρόταση της μεγάλης επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν και των σοσιαλιστριών γυναικών στην συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης το 1910 καθιερώθηκε ως μέρα των εργαζόμενων γυναικών όλου του κόσμου, μέρα προσφοράς στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Αυτές τις μέρες με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται και μας χειραγωγούν,  εργοδότες, κυβέρνηση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  όλοι όσοι  δήθεν «νοιάζονται» για τα δικαιώματα της γυναίκας θα μας μιλήσουν χρησιμοποιώντας παχιά λόγια για την «ισότητα» και το πόσο αδικημένες είναι οι γυναίκες της δουλειάς, ότι αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, ότι είναι χαμηλότερα αμειβόμενες κλπ. Επίσης οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα περιοδικά “life style” θα γεμίσουν με παραδείγματα «λαμπερών» «επιτυχημένων» γυναικών, οι οποίες μπορούν και τα συνδυάζουν όλα,  καριέρα, οικογένεια, σπίτι  και ταυτόχρονα  αφιερώνουν  χρόνο για την εμφάνισή τους  και  την οικογένεια τους.
Όλοι αυτοί απευθύνονται σε εμάς τις εργαζόμενες στα εργοστάσια, τις αποθήκες, τα φαρμακεία,  που  ξυπνάμε από τα χαράματα για να ετοιμάσουμε τα παιδιά για το  σχολείο και μετά τρέχουμε γρήγορα στη  δουλειά, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε δύσκολες συνθήκες μπροστά στις  μηχανές χωρίς να μπορούμε να πάρουμε ανάσα γιατί πρέπει να φύγει έγκαιρα η παραγωγή.
Απευθύνονται σε εμάς που τα πνευμόνια μας γεμίζουν επικίνδυνες ουσίες, χώρια τα βάρη που πρέπει να σηκώνουμε, τα μυοσκελετικά και τα προβλήματα ακοής που δημιουργούνται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή και του ακουστικού στα τμήματα παραγγελειοληψείας. Μεταθέτουν την ευθύνη στις γυναίκες ότι αυτές ευθύνονται που η μοίρα τους τις έκανε εργάτριες και όχι στελέχη. Ότι εκείνες ήταν πιο ικανές γι αυτό και έχουν μια άνετη ζωή, μπορούν και στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία, έχουν υπηρέτες κλπ.



Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Ο καπιταλισμός έχει συμφέρον από την ανισοτιμία των δυο φύλων γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης. Η γυναικεία εργατική δύναμη αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο με τον ίδιο τρόπο τόσο σε περίοδο κρίσης όσο και σε  περίοδο ανάπτυξης ως πιο φτηνή, ευέλικτη, περισσότερο εκμεταλλεύσιμη εργασία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούνται από το σύστημα διαχρονικά ως όχημα για την υλοποίηση αντεργατικών μέτρων.
Προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματική αιτία για την γυναικεία ανισοτιμία που είναι ταξική ανισοτιμία. Ότι δηλαδή στον καπιταλισμό που είναι σύστημα ταξικής  εκμετάλλευσης δεν μπορεί να υπάρχει ισοτιμία και μάλιστα όσο αναπτύσσεται η καπιταλιστική κοινωνία και εντείνεται η ταξική εκμετάλλευση τόσο θα μεγαλώνει η ανισοτιμία και θα βαθαίνει. Για αυτό και η πάλη για την γυναικεία ισοτιμία είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στη ταξική εκμετάλλευση τον καπιταλισμό.
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
160 χρόνια μετά τιμάμε τις γυναίκες της τάξης μας και μαζί με τους άντρες συναδέλφους μας οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας, στους τόπους δουλειάς με στόχο να συγκρουστούμε με την πολιτική που μας θέλει υποταγμένους στα συμφέροντα των εργοδοτών στους νόμους της καπιταλιστικής κερδοφορίας
 Ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας και παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά την προσφυγιά.

Δίνουμε την μάχη για να ζήσουμε μια ζωή απαλλαγμένη από αυτούς που μας εκμεταλλεύονται για εμάς και τα παιδιά μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας οργανωνόμαστε στο κλαδικό μας συνδικάτο, πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης σε κάθε εργοστάσιο στο φάρμακο – καλλυντικό, σε κάθε αποθήκη, φαρμακείο.