Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓ/ΤΩΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
TRADE  UNION  OF  MEDICINE , COSMETICS  & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA , PIRAEUS &ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρ , γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 210 52.32.760 , φαξ 210 52.47.494
E- mail: syndfarm@yahoo.gr
1784                                                                                                                                                      29-11-2017
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Οι διακηρύξεις της εργοδοσία της UNI-PHARMA ότι προσφέρει ένα «αναπτυσσόμενο, βιώσιμο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον» ταυτίζονται ουσιαστικά με το πραγματικό αντεργατικό και αντιδραστικό της πρόσωπο.

Πριν από ένα περίπου μήνα προχώρησε στην απόλυση ενός ακόμα εργαζομένου, γεγονός που δεν αποτελεί βέβαια καμία πρωτοτυπία, αφού μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι έχουν  χάσει τη δουλεία τους ή έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση, ενώ συνολικά στον κλάδο οι απολύσεις και η κινητικότητα των συναδέλφων είναι καθημερινό φαινόμενο. Η συγκεκριμένη απόλυση έλαβε χώρα μια ημέρα μετά αφότου η συνάδελφος εξέφρασε ανοιχτά τη γνώμη της κατά τη διάρκεια περιοδείας του συνδικάτου μας στο χώρο της επιχείρησης και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν με την εγγραφή και τη δράση τους το ταξικό μας συνδικάτο για να μπορούν να απαντάνε ενωμένοι στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδότες.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου συνολικά οι εργοδότες στο φάρμακο αρνούνται να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ζητούν κουτσουρεμένους μισθούς, ελαστικά ωράρια, ευελιξία κ.α. λέγοντας ότι πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στις σημερινές συνθήκες. Στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται μόνο για μια ‘’ανάπτυξη’’ που θα διασφαλίζει την αύξηση ή τη  διατήρηση των κερδοφορίας τους και θέλουν τους εργάτες να βάλουν πλάτη σ’αυτό, να γίνουν δηλ απλά μηχανές που παράγουν κέρδος χωρίς ανάγκες, οικογένεια ακόμα και αξιοπρέπεια.

Έρχεται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να αφαιρέσει απ’τους εργαζόμενους κάθε δικαίωμα να αντιστέκονται στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας με το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Θέλουν να βάλουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, συνολικά στην πλατιά και με ταξικό προσανατολισμό οργάνωση της εργατικής τάξης γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν σήμερα οι εργαζόμενοι να αποσπούν κατακτήσεις.

Αυτό άλλωστε φοβούνται και γι’αυτό παρά την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας που ζήτησε από τη διοίκηση της UNI-PHARMA να επανεξετάσει το ζήτημα και να ανακαλέσει την απόλυση, αυτή επέμεινε την απόλυση. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να βγάζουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Νερό στο μύλο της εργοδοσίας ρίχνει και το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου. Όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να υπερασπίσει το δικαίωμα της συναδέλφισσας στην εργασία, αλλά στην ουσία παίρνει το μέρος της διοίκησης της εταιρείας αφού καθυστερεί αδικαιολόγητα να πάρει έστω και μια απόφαση, ισχυριζόμενο ότι θέλει να εξετάσει τις συνθήκες της απόλυσης. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα αποφεύγει κάθε προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του συνδικάτου για επικοινωνία, συζήτηση και συντονισμό της δράσης. Με ποιον τρόπο άραγε εκπληρώνει το ρόλο του και υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως ισχυρίζεται;

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όλο αυτό το διάστημα το συνδικάτο κάνει προσπάθειες με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα πραγματικά αίτια της απόλυσης και συνολικότερα για τις εξελίξεις. Ακόμα όμως έχουμε δρόμο να βαδίσουμε συνάδελφοι. Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε και να πάρουμε θέση, να απαιτήσουμε από την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση και να επιστρέψει άμεσα η συναδέλφισσα στην εργασία της. Να αντιπαρατεθούμε στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που δεν θέλει αλλά ούτε έχει προσανατολισμό να οργανώσει το κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση στη ‘’δίκαιη ανάπτυξη’’ της κυβέρνησης. Θέλουμε ανάπτυξη που να καλύπτει τις ανάγκες μας, θέλουμε να έχουμε σταθερή δουλεία με δικαιώματα, θέλουμε η τεχνολογία να μας εξοικονομεί χρόνο και τα μέσα για μια ποιοτική και να μην είναι το μέσο της εντατικοποίησης και της αύξησης των κερδών των εργοδοτών.

Στα πλαίσια αυτά το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να δώσετε μια πρώτη απάντηση με τη συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη. Είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας.  



                                                          Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ